Budi human!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Milicu Tupanjac (2016).

Milica je rođena u trideset i drugoj nedelji – komplikacije na porođaju dovele su do gubitka kiseonika i reanimacije pa je odmah posle rođenja prebačena na intenzivnu negu gde je provela trideset i pet dana. Tek nakon toga je počela samostalno da diše.

Tokom prvih meseci javile su se poteškoće sa hranjenjem, uz primetan zaostatak u motoričkom razvoju i probleme sa vidom. Posle prvog rođendana usledila je magnetna rezonanca glave, koja je donela prve obeshrabrujuće rezultate. Utvrđena su višestruka oštećenja koja ostavljaju trajne posledice na sveopšti razvoj. Prognoze su bile potpuno neizvesne, a roditeljima je najteže pao komentar "AKO prohoda". Ubrzo je potvrđena i dijagnoza: cerebralna paraliza – kvadripareza.

Tada kreće danonoćna borba. Miličina svakodnevica postaju vežbe, fizikalne terapije i moždane stimulacije, kako bi se delimično nadomestila oštećenja. Milica pokazuje veliki verbalni potencijal, voli da priča, smišlja rime i šale, igra se rečima ali motorički razvoj ide mnogo sporije nego što su se roditelji nadali – četvrti rođendan nije dočekala na nogama i još uvek se trudi da pravilno savlada puzanje.

Najveća šansa da Milica prohoda su hirurške intervencije koje otklanjaju spazam u donjem delu tela. Ove jeseni stigla je dobra vest – Milica je stavljena na listu čekanja za dve operacije u SAD (selektivna dorzalna rizotomija SDR i produženje mišića), koje su zakazane za 2021. godinu. Do tada su neophodne intenzivne fizikalne terapije, sa ciljem da se ojača muskulatura i da se telo što bolje pripremi za hirurške intervencije i kasniji oporavak i rehabilitaciju.

Sredstva su takođe potrebna i za medicinska i ortopedska pomagala, kontrolne i specijalističke preglede, kao i operaciju strabizma.

Troškovi ovih operacija i terapija višestruko prevazilaze finansijske mogućnosti porodice, koja se od srca unapred zahvaljuje svima koji mogu da pomognu u borbi da Milica napravi prve korake.

Da Milica stane na noge! Budimo humani! Pomozimo Milici!

Milici možete pomoći da prohoda:

  • Slanjem SMS poruke: Upišimo 862 i pošaljimo SMS na 3030
  • Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human862 i pošaljimo SMS na 455
  • Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732605-60
  • Uplatom na devizni račun: 160600000073292473
  • IBAN: RS35160600000073292473
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG
  • Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj
  • Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

  • Instrukcija za uplate na devizni račun